XLR

İngilizce kökenli üç farklı kelimenin kısaltmasından meydana gelen dairesel bir biçimde genel olarak plastik ve benzeri maddelerden yapılan kabloların uç kısımlarında kullanılan bağlantılardır. Üst seviyedeki yüksek ses kaliteli sunan mikrofonlarda oldukça sık bir biçimde yer alan bu ürünler sinyalleri en iyi şekilde taşıyan ürünlerden biridir. Üst seviye performans odağında üretilen ve geliştirilen xlr konektörler dişi ve erkek olarak iki ana sınıftan oluşmaktadır. En yaygın biçimde kullanılan xlr jak ise iç iğneli olan xlr3 diye adlandırdığımız adeta bu ürünlerin kullanım alanında standart haline gelmiş modelidir. Üzerinde delikler gördüğünüz dairesel konektörler dişi olarak geçmete ve üzerinde iğneler gördüğünüz konektörler ise erkek olarak adlandırılmaktadır. Xlr konektör çeşitlerine aşağıdaki yan başlıklarda kısaca yer verilmiştir. 


XLR Kablo

Xlr kablo, xlr giriş olan tüm cihazlarda kullanılan kablo çeşitidir. Genelde 3 pinli olarak geliştirilen xlr kablolar, stereo kablo ile birleştirilebilmektedir. Gelişen teknoloji ile birlikte artık bir çok mikserde xlr girişler kullanılmaya başlamıştır. Bu durum da xlr kablo kullanımını daha zorunlu hale getirmektedir. 


Üç Pinli XLR Konektör ( XLR3 )

Üç adet pime sahip en çok rastlayabileceğiniz konektörler çeşididir. Profesyonel mikrofonlar, hoparlörler ve hatta elektrikli sandalyelerde dahi kullanılmaktadır.  En yaygın kullanılmakta olan bu türdeki iğneler görevleri kablo güvenliği açısından şasi topraklaması için, dengeli ses verilerinin iletilmesi için pozitif kutuplu ve dengeli devreler için de negatif kutuplu pinler olarak çalışmaktadır.


Dört Pinli XLR Konektör ( XLR4 )

İnterkom kulaklıkların standart ürünü haline gelen Telex ve ClearCom tarafından üretilen sistemlerinde oldukça sıkça ürünlerinde kullandığı konektör çeşididir.  Bunun yanı sıra profesyonel kamera ve film ekipmanlarında da kullanılmaktadır.


Beş Pinli XLR Konektör ( XLR5 )

5 pinli konektörler ise dmx512 dijital aydınlatma ürünleri için kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra ise çift elemanlı veya stereo mikrofonlar ve stereo interkom kulaklıklar içinde oldukça sık bir biçimde kullanılmaktadır. Bu 5 adet pin’in 3 adedi sinyaller için kullanılmakla beraber diğer 2 adedi ise toprak ve dengesiz mikrofon sinyalleri için kullanılmaktadır.  


Altı Pinli XLR Konektör ( XLR6 )

Altı adet konektör sahne aydınlatma kontrolleri ve çift kanallı interkom sistemler için tercih edilmektedir. Elverişli mikrofon bulunduran profeyonel stereo kulaklıklarda da bu konektör çeşidi kullanılmaktadır.


Yedi Pinli XLR Konektör ( XLR7 )

Bazı valf yani tüp kondenser mikrofonlarını güç kaynaklarına bağlamak için tercih edilmektedir. Yedi iğneli konektörler uzaktan kumanda amaçlı birkaç sis makinesi modelinde de kullanılmaktadır.


Xlr konektör çeşitleri hakkındaki kısa ve net bilgilerin ardından sıkça rastladığımız xlr jak terimine de değinmekte fayda var. Günümüzde jaklar 3.5 mm , 6.3 mm ve benzeri seçenekleri bulunan ürünlerdir. Fakat alışıla gelmiş ve sıkça tercih edilen bu jakları bizler yer yer xlr olarak da hatalı ve yanlış bir biçimde de kullanmaktayız. Bu yüzden xlr jak olarak geçen yazımlar hatalı ifadelerdir çünkü xlr jak değil sadece konektör olabilir…

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR