Bendir

Bendir, Klasik Türk müziğinde ve Mevlevi müziğinde “daire” adıyla da bilinen vurmalı bir çalgıdır. Mağrip ülkelerinde çokça çalınan bu çalgı bendir ismini de Mağrip Arapçasından almıştır. Bizim ülkemizin bu çalgıyla tanışması çok eski değildir. 1980 yıllarının başından sonra bizim ülkemizde de çalınmaya başlanmıştır. Genel olarak özellikleri ise, 40 ila 55 santimetre çapında bir kasnağa sahiptir. Bu kasnağın kenarlarından deri sıkıştırılarak gergin bir yüzeye sahip olur. Ayrıca, belirli bir ritme sahip olması amacıyla kasnağa uzunlamasına ve paralel olacak şekilde 2-3 adet kiriş adı verilen teller vardır. Ek olarak, çalgının ses tonunun değişmesi amacıyla boyutlarında farklılıklar yaratmak mümkündür. Yapım aşamasındayken kasnağın çapının boyutunu küçülterek ya da büyülterek çalgının ses tonunu değiştirebilirsiniz. Bu çalgıyı Avrupa’ya Araplar öğretmiştir. Orta Çağ Avrupası’nda Avrupalı insanlar bu çalgıyı sıkça çalmışlardır. Ülkemizde genellikle tasavvufi ritimler amacıyla kullanılmaktadır. Mevlitlerde, ağıtlarda, mersiyelerde ve Mevlevi ayinlerinde sıkça çalınan bu çalgı, daha çok duygusal bir hava yaratmak için çalınır. Ek olarak, bu çalgı camilerde de cemaati çağırmak için veya ibadet sonrası doğaçlayarak çalınmaktadır. Avrupa’da da bu çalgı önceleri çok kullanılmıştır. Avrupalı insanlar bu çalgıya timbre diye seslenmişlerdir. Bu çalgıyı sadece eğlence amaçlı kullanmışlardır. Avrupalılar zamanında kervansaraylarda ve hanlarda kalan misafirlerini eğlendirmek için çalmışlardır. Bu çalgının güzel bir yanı ise, canınız sıkıldığında tek başınıza ya da bir toplulukla beraber ahenk içinde çalabilmenizdir.

Def

Def, bazı toplumlarda tef ismini de almıştır. Bu çalgı, bendir ile benzer özelliklere sahiptir. Hatta, birçok ortamda da beraber çalınmaktadırlar. Sadece def, bendir çalgısına göre boyut olarak daha küçüktür. Ayrıca, def çalgısının zilli ve zilsiz iki olmak üzere iki modeli vardır. Bu çalgının tarihçesine bakacak olursak, çok eski zamanda ve çok eski uygarlıklarda kullanılmıştır. Mezopotamya’da yapılan tarihi kazı çalışmalarında def çalan insan figürleri gün ışığına çıkmıştır. Standart bir def çalgısının 20 ila 40 santimetre çapa sahip olması gerekir. Kasnağının eni ise, 4 ila 6 santimetre kalınlığında olması gerekmektedir. Bu kasnağa bir veya birden fazla yerinden olacak şekilde ince bir deri örtü gerilmektedir. Bu çalgı, Endülüs Emevileri aracılığıyla İspanya’dan Avrupa’ya da giriş yapmıştır. Avrupalı insanlar bu çalgıya “tambour” veya “basque” diye hitap etmişlerdir. Def çalgısının kullanıldığı müziğe göre sonradan belli ihtiyaçlar oluşmaktadır. Bu ihtiyaçlara göre def de bazı değişiklikler yapılabilir. Örneğin, kullanım amacına göre zil eklenmesi gibi küçük değişikliklere denk gelebilirsiniz. Bunun gibi değişiklikler de bu çalgıyı daha verimli olmasını sağlar. Örneğin, zil takarak bu çalgıyı hem vurarak hem de sallayarak çalabilirsiniz ve düğünlerde de zil aracılığıyla güzel ritimler oluşturarak kullanabilirsiniz. Zilsiz ve zilli defler arasındaki belirgin olan tek farklılık ses tonu farkıdır. Def çalmayı her insan kolaylıkla çalamaz. Bunun sebebi ise, düzgün ritim oluşturmak için el alışkanlığı olması zorunluluğudur.

Bendir Fiyatları

Bendir fiyatları, yapıldığı malzemelerin kalitesine ve işçiliğinin özenine göre değişir. Kasnağının ahşap veya plastik olan bendir çalgılarının arasındaki fiyat farkı çok olabilir. Bunun sebebi ise, ahşap kasnağın plastik kasnağa kıyasla daha dayanıklı ve sesinin daha iyi çıkmasından dolayıdır. Bazı insanlar plastik kasnağa sahip olan bendir çalgısını tercih eder. Bu tercihlerinin ana sebebi ise, ahşap kasnağa sahip olan bendir çalgısının çalınmadan önce ateş yardımıyla ısıtılmaya ihtiyacı vardır. Bu durum, plastik kasnaklı bendir çalgıları için geçerli değildir, plastik kasnağı ısıtmaya ihtiyaç duyulmamaktadır. İşçilik bakımından da kasnağın üzerine yapılacak motif işlemeleri ya da takılacak olan aksesuarlara göre fiyatı artmaktadır. Son olarak, açıkladığım bu durumlar göz önünde bulundurularak bu çalgıdan edinmek istiyorsanız 190 ila 220 lira aralığında fiyatlara sahiptirler.

Def Fiyatları

Def fiyatları, piyasada çok değişiklik göstermemektedir ama belli başlı fiyatını değiştiren unsurlarda vardır. Öncelikle, sizin nasıl bir def çalgısına ihtiyacınız olduğuna karar vermelisiniz. Bu çalgıyı sallayarak çalmayacaksanız ve daha tok bir sese ihtiyacınız varsa zilsiz def modellerini tercih etmek sizin için daha iyi olacaktır. Zilsiz defler de fiyatı kasnakta ve deri de kullanılan malzeme değişmektedir. Eğer alacağınız bu çalgıyı düğünlerde ve eğlence amaçlı olan ortamlarda kullanacaksanız, zilli def modellerini tercih etmenizde fayda vardır. Zilli deflerde ise, fiyatı kasnağın ve derinin malzemesine ek olarak zillerinin kalitesi de etkilemektedir. Zilin kalitesi çalgının ritmini değiştirdiği için sırasının ve malzemesinin kaliteli olması gerekmektedir. Piyasa da ise 190 ila 220 lira arasında def bulma imkanınız vardır. Son olarak, yukarıda açıkladığım durumları da göz önünde bulundurursak, uzman bir kişi aracılığıyla satın almanız daha iyi olur. Ek olarak, canlı destek, müşteri memnuniyeti odaklı ve müşteri hizmetleri gibi kriterleri de önemseyerek alışveriş kalitenizi yükseltebilirsiniz. www.onlinesessistemi.com internet sayfasından en iyi hizmet koşullarıyla birlikte edinebilirsiniz.
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR